Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Työmarkkinatuen tarveharkinnan poisto on Vihreille työvoitto

Hallitus on saanut sovittua valtiontalouden veroratkaisuista tuleville vuosille. Erityisesti työmarkkinatuen tarveharkinnan poistuminen puolison tulojen osalta on loistava parannus. Uudistus astuu voimaan jo ensi vuoden alusta.

Työmarkkinatuen tarveharkinnan poisto on ollut Vihreiden tavoitteena jo pitkään. Se oli myös Vihreiden vaatimuksena hallitusneuvotteluissa. Hallitusohjelmaan kirjattiinkin, että työmarkkinatuen tarveharkinnan poistaminen selvitetään. Tarveharkinnan poisto on siis meille työvoitto.

Viime hallituskaudella SATA-komitea esitti työmarkkinatuen tarveharkinnasta luopumista, mutta riittävää poliittista tahtotilaa ei silloin syntynyt. 

Vihreiden mielestä sosiaaliturvan tulee olla henkilökohtaista eikä se saa olla riippuvaista esimerkiksi puolison tuloista. Nyt työmarkkinatuen varassa olevan osalta tilanne parantuu, mutta parantamisen varaa vielä jää: aikuisten kotona asuvien nuorten osalta tarveharkinta säilyy. Samassa taloudessa asuvien vanhempien tulot siis vaikuttavat jatkossakin työmarkkinatuen määrään.

Sosiaaliturvajärjestelmää tulee siis myös jatkossa kehittää entistä henkilökohtaisempaan suuntaan. Järjestelmän tulee olla yksilöllinen niin, ettei kukaan täysi-ikäinen jää toisen tulojen varaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jukka Johansson

Ihanko totta, että sellainen tulee voimaan. Miksi muuten vasta ensi vuonna, miksi ei heti?

Kalle Kuusivuori

Ei mammanpojille kuulukkaan rahaa antaa. saati Tytöille.

K Veikko

Näköjään huutokauppa siitä, kuka voitti eniten hallituksen säästöneuvotteluissa, on alkanut.

– Itse toivon kulttuurin muutosta siihen suuntaan, että tämä huutokauppa käydään siitä, kuka sai eniten aikaan säästöjä.

Matti Jalagin

Saako kysyä, miksi äänestit Wallinin luottamuksen puolesta vaikka selvästi oli kyse siitä, että ministeri valehteli eduskunnalle?

Onko tuo tästedes maan uusi tapa, josta ei tule entisenlaisia seurauksia?

Toimituksen poiminnat