Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Perustulokampanja käynnistyi

Tänään eduskunnassa järjestetyssä tilaisuudessa julkistettiin puoluepoliittisesti sitoutumaton kansalaisaloite perustulosta. Aloitteessa vaaditaan vähintään nykyisen perusturvan vähimmäisetuuksien suuruista, kaikille täysi-ikäisille maksettavaa perustuloa. Aloitteen on valmistellut puoluepoliittisesti sitoutumaton perustuloverkosto BIEN Finland (Basic Income Earth Network). Kansalaisaloite voidaan luovuttaa eduskunnalle, kun siinä on 50 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteen julkistamistilaisuudessa käytetyissä puheenvuoroissa tuotiin esiin erilaisia tarpeita perustulolle. Nykyisestä tarveharkintaisesta etuusjärjestelmästä tulisi kulkea kohti henkilökohtaista perustuloa, joka mahdollistaisi paremmin työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen. 

Nykyinen sosiaaliturva lokeroi ihmiset joko työntekijöihin ja työttömiin. Työmarkkinoiden ulkopuoliset ovat taloudellisesti ja sosiaalisesti heikommassa asemassa kuin työssä käyvät. Satunnaisten palkkatulojen vaikutus erilaisiin samanaikaisiin tukiin aiheuttaa erilaisia byrokratia- ja kannustinloukkuja, jotka eivät edistä ihmisten työllistymistä. Perustulo poistaisi turhan jaottelun työllisiin ja työvoiman ulkopuolisiin.

Perustulo olisi paras tapa poistaa työllisyyden esteitä. Perustulo parantaisi mahdollisuutta ottaa lyhytaikaistakin työtä vastaan. Siten se loisi pitkäaikaistyöttömille ja tuloloukkujen takia työelämästä syrjäytyneille reittejä ulos työttömyydestä ja köyhyydestä. 

Ennen perustulon käyttöönottoa voidaan ottaa askeleita kohti perustuloa. Merkittävä askel perusturvan henkilökohtaisuuteen otetaan ensi vuoden alussa, kun puolison tulot eivät enää leikkaa työttömän työmarkkinatukea. Parhaillaan selvitetään myös työttömän verokorttia, jossa verottaja leikkaisi sosiaaliturvan ja verot suoraan palkasta yhdellä veroprosentilla. Esimerkiksi 50 prosentin verolla työttömälle jäisi keikkatyöstä aina puolet käteen eikä työkeikka johtaisi takaisinperintään. Pieniä ansiotuloja tulisi saada määräajan ilman, että ne vähentäisivät työttömän perusturvaa tai muita sosiaaliturvaetuuksia.

Perustulo helpottaisi työntekoa nykyajan todellisuudessa, jossa yhä useampi tekee työtä yrittäjyyden ja palkkatyön välimaastossa. Sosiaaliturva kannustaisi luovaan työhön ja yritteliäisyyteen. Perustulosta hyötyisi eniten ne, jotka ovat tällä hetkellä perusturvan saajia tai sosiaaliturvan väliinputoajia: silpputyöntekijät, freelancerit ja muut itsensä työllistävät. Perustulo helpottaisi myös niiden asemaa, jotka ovat oikeutettuja sosiaaliturvaan, mutta eivät syystä tai toisesta kykene sitä hakemaan.

Sosiaaliturva tarvitsee kipeästi päivitystä 2010-luvulle. Rakenteellinen työttömyys uhkaa romuttaa hyvinvointivaltion, ellei haasteisiin tartuta toden teolla. Yhä useammat on saatava mukaan työelämään edes osa-aikaisesti elämäntilanteensa ja voimiensa mukaan. Kun taloutta kasvatetaan lisäämällä työllisyyttä, luodaan perusta myös yhteiskunnan taloudelliselle ja sosiaaliselle kestävyydelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"...puoluepoliittisesti sitoutumaton perustuloverkosto BIEN Finland (Basic Income Earth Network)."

- Miksi nimi on jälleen kerran ällöulkolainen? Miksi suomenkieli ei kelpaa? Vai ollaanko niin hienoja, että?

- Onko tämän järjestelmän kustannuksia haarukoitu? Jos on, niin kuinka paljon ne ovat verrattuina joihinkin nykyisiin eriin?

- Miten puoluepoliittisesti sitoutumaton perustuloverkosto rahoittaa perustulon? Paljonko se on suuruudeltaan per yksilö, jos jokainen suomalainen aikuinen(?) saa sen?

- Onko muutos nykyjärjestelmästä perustuloon kustannusneutraali? Otetaanko siis jotkut osat nykyisestä sosiaaliturvasta ja irtisanotaan niitä hallinnoineet toimihenkilöt? Jaetaanko näin saatu rahapotti tasan kaikille suomalaisille? Paljonko se on jokaiselle? Sillä summalla ei taida elää vai mitä? Pitääkö kaikkien tehdä silpputöitä tai paskaduuneja elääkseen vai miten turvataan ihmisten hengissä pysyminen? Laitetaanko "sosiaalitantat" paskaduuneihin?

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Hyviä kysymyksiä, joihin tovottavasti blogisti vastaa.

Minusta ei ole mitään järkeä siinä, että perustuloa maksetaan kaikille. Kyse on pelkästä ääntenkalastelusta, sillä esitys kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

On ylimielistä olla vastaamatta asiallisiin kysymyksiin (esim. Erland Salo), edes pieniltä osin.

Minun puolesta koko perustulo saa kaatua tällaiseen ylimielisyyteen. Ylimielisyydestä syntyy vaikutelma että kyse onkin poliitikkojen tempusta säilyttää paikkansa eikä mistään muusta.

Laskin äärettömän karkeasti että perustulorahavirta saattaisi olla vuodessa 25,4 miljardia (530 euroa x 4 000 000 täysi-ikäistä x 12 kk), jotakuinkin puolet valtion budjetista. Pieniä vastauksia kaipaisi.

Uskottavuus menee, kun höpötetään asian sivusta pikkuasioita eikä käydä läpi perusrakenteita.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kiitos sinulle. Juuri tämä laskelma osoittaa vain ja pelkästään sen, että kunnallisvaalit ovat tulossa ja niihin aiotaan ratsastaa perustulolla, joka ei ole tästä maailmasta. (Kumma ettei sitä otettu hallitusneuvotteluihin;)

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

En tunne perustuloa syvällisesti, mutta netissä surfaaminen sujuu jotenkuten. Siellä on perustulosta tarjolla paljonkin tietoa, ja yritän sen pohjalta vastata Erland Salon kysymyksiin.

"Miksi nimi on jälleen kerran ällöulkolainen?" Koska BIEN on kansainvälinen, perustuloa kannattavien yhteenliittymä.

"Onko tämän järjestelmän kustannuksia haarukoitu?" On. Valtiolle ja kunnille perustulomalli olisi kustannusneutraali. Samalla Kelan nykyistä tukisotkua saataisiin raivattua hieman paremmin ymmärrettäväksi.

"Miten puoluepoliittisesti sitoutumaton perustuloverkosto rahoittaa perustulon?" Samalla tavalla, kuin nykyinenkin sosiaaliturva rahoitetaan.

"Paljonko se on suuruudeltaan per yksilö, jos jokainen suomalainen aikuinen(?) saa sen?" Vihreiden mallissa perustulo olisi 440 euroa kuukaudessa, ja se maksettaisiin jokaiselle täysi-ikäiselle, Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle.

"Otetaanko siis jotkut osat nykyisestä sosiaaliturvasta ja irtisanotaan niitä hallinnoineet toimihenkilöt?" Perustulo tosiaan korvaisi osan nykyisistä tuista, mikä saattaisi tarkoittaa tarvetta henkilöstövähennyksiin. Toisaalta eläköityminen vaikuttanee täälläkin. Pidän kylläkin hieman erikoisena ajattelua, että sosiaaliturvajärjestelmän tarkoituksena on ensisijaisesti työllistää Kelan virkailijoita.

"Pitääkö kaikkien tehdä silpputöitä tai paskaduuneja elääkseen vai miten turvataan ihmisten hengissä pysyminen?" Ei pidä. Perustulojärjestelmässä myös pienipalkkaisen tilapäistyön tekeminen kannattaa, koska pienet, satunnaiset palkkatulot eivät vaikuta perustuloon. Tässä maassa riittää kyllä tekemätöntä työtä, mutta tekijöitä on vaikeampaa saada, koska nykyjärjestelmä saattaa viedä lähes kaiken palkkatulon, ja tässä ei voi olla mitään järkeä.

Enemmän yksityiskohtia mm. perustuloon liittyvästä verotuksen uudistamisesta tarjoaa Vihreiden perustulomallin esittely:
http://www.vihreat.fi/node/1417

Juho Aalto

Perustulo on mielestäni oiva idea, mutta se vaatii nykypolitiikalle liian suuria rakenneuudistuksia. Pahimmassa tapauksessa poliitikot munattomuuttaan pahentavat tilannetta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Asia on kannatettava työn ja työttömän kohtaamisen parantajana. Paljon turhaa byrokratiaa voitaisiin poistaa.

Mutta, mutta? Liian moni jäsenkirjaäänestäjä menettäisi työpaikkansa, kun turhaa valvontaa ei tarvittaisi!

Anssi Luoma-aho

Perustulo on hyvin kannatettava ajatus, mutta se pitää toteuttaa samanaikaisesti sosiaaliturvan ja verotuksen remontin kanssa. Mikäli näin ei toimita, luodaan vain lisää kannustinloukkuja ja lisätään byrokratiaa.

Nykyiset kannustinloukut johtuvat suurelta osin toisiinsa vaikuttavista tuista ja verotuksen monimutkaisuudesta ja siihen ei esittämäsi välimallit tehoa.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Perustuloa pitäisi maksaa kaikille, myös lapsille, mikä mahdollistaisi valinnan erilaisten hoitomuotojen välillä ja vähentäisi byrokratiaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Perustulon määrästä en tiedä, mutta sitä voidaan varmaan korjata. Liian avokätinen perustulo saattaa laskea osallistumista työmarkkinoille ja työtuntien määrän vähentämistä. Liian kitsas taas saattaa ihmisiä liian ankariin oloihin.

Ankarat olot voivat toisaalta synnyttää myös kansalaistason hyväntekeväisyyttä ja auttamista, sekä lisätä yhteiskuntavastuun kokemista yksilöiden ja yritysten kohdalla. Tulisi tavallaan enemmän moraaliseksi velvollisuudeksi yrityksille palkata ihmisiä töihin saamaan elantoa. Vaikea sanoa miten kävisi.

Toivon mukaan perustulolla on selkiyttävä vaikutus. Ei tarvitse enää miettiä, mitä ansaitsisi, vaan ansaitsee ainoastaan perustulon ja työtulot siihen päälle.

Michael Perukangas

On tietenkin ihan selvää, että työttömyys tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi. Hyvin kalliiksi se tulee myös sille yksilölle, jota asia koskettaa, mukaanlukien hänen perheensä.

Jotkut katsovat että porkkanan täydennykseksi tai peräti sen sijaan tarvitaan keppiä työttömyyden yhteiskunnallisten kustannusten suitsemiseksi tai peräti niiden ehkäisemiseksi. Keppi onkin yhteiskunnallisten kustannusten kurittamiseksi tarpeen. Yksilöt tarvitsevat kuitenkin porkkanaa.

Yksi parhaista esitetyistä porkkanoista on perustulo. Se rohkaisee yrittämään ja kokeilemaan mitä hyvänsä aktivointitoimenpidettä: osa-aikatyötä, työharjoittelua, osa-aikaopiskelua, työpajatoimintaa, vapaata kansansivistystä, kokoaikaopiskelua, pienimuotoista yrittämistä, mitä hyvänsä, koska nykyisessä hyvinvointivaltiossa tukimuoto muuttuu aina elämäntilanteen muuttuessa. Ja nykyään elämäntilanteet muuttuvat siten, että monilla ainoa pysyvä olotila on jatkuva muutos.

Miksi perustulo sitten toimisi porkkanana? Siksi, että nykymallisessa hyvinvointivaltiossa kaikkien tukien hakemiseen liittyy sekä lakisääteisiä karensseja että ihan puhtaan byrokraattisia käsittelyaikoja. Koska oma vatsalaukku ja velkojat eivät kuitenkaan tunne käsittelyaikoja, tukia odotellessa pudotaan kuoppaan jos ei satu olemaan säästöjä tai avuliaita läheisiä. Säästöjä taas pätkätyöläisellä ei välttämättä ole, koska hän on sijoittanut kaiken sen, mikä jää ylitse välittömistä elinkustannuksista sellaisiin investointitavaroihin kuten kodinkoneisiin tai silmälaseihin. Jopa hammaslääkärissä käyminen tai vaatteiden uusiminen saattaa olla sijoitus.

Kaikkia köyhiä ei kannata syyttää siitä että muutama ei jaksa hakea töitä tai edes tukia, sillä se aikaansaa epäluottamusta yhteiskuntamme oikeutukseen ja oikeudenmukaisuuteen. Jos köyhiä pidetään järjestelmän hyväksikäyttäjinä, köyhät kyllä ymmärtävät vihjeen. Paaria kyllä tajuaa olevansa paaria, ja paarian on turha yrittää mitään. Paarian leimaa ei saa pestyä edes kloorilla. Köyhien syytteleminen järjestelmän hyväksikäyttäjiksi pystyttää uudelleen yhteiskuntaluokat ja niiden väliin muurit, ja syytteleminen entisestään heikentää itsetuntoa. Kun tarpeeksi usein sanotaan että työtön on syypää omaan tilanteeseensa niin on vaarana ihan oikeasti uskoa se. Seuraukset tästä ovat sekä köyhän itsetuntoon että kansantaloudellemme kurjat.

Ei työttömyydestä tarvitse kiitellä työtöntä, mutta ei häntä myöskään pidä syyttää siitä että yhteiskuntamme on muuttunut sellaiseksi että epätyypillisistä työsuhteista on tullutkin tyypillisiä eikä hyvinvointivaltiomme ja ammattiyhdistysliikkeemme ole pysynyt tämän perässä. Sitä tärkeämpää onkin päivittää hyvinvointivaltiomme ja ammattiyhdistysliikkeemme. Tärkein ja helpoin keino päivittää kokonaisvaltaisesti hyvinvointivaltio on juuri tässäkin mainittu perustulo.

http://perukangas.blogspot.com/2012/02/koyhia-ei-k...

Pekka Manner

Perustulo= 2 euroa päivässä? Ei ole varaa maksaa kotona makoiluun enempää, nyt jo perhetuet passivoivat lapsiperheiden äitejä mm. tänne pitää roudata ulkomailta hoitsuja kun suomalaiset hoitsut makaavat vuodesta toiseen kotona leikkimässä äitiä.

Anssi Luoma-aho

Hyvä Pekka Manner,

miksi veronmaksajien pitää maksaa pahimmillaan tuhansia euroja kuukaudessa sellaisten äitien lasten hoidosta, jotka leikkivät käyvänsä töissä?

Pekka Heliste

Perustulo ei poista byrokratiaa , Vihreidenkin perustulo on niin matala, että se ei oikeastaan vähennä byrokratiaa, joka liittyy asumiseen ja ns harkinnavaraisten menojen avustuksiin

Sen sijaan se tiputtaa palkkoja tuon perustulon verran,kun kaikki saavat sen valtiolta

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Miten perustulo tiputtaa palkkoja? Missään vaiheessa perustuloesityksissä ei ole puhuttu työehtosopimuksista luopumisesta. Palkat alenevat ainoastaan siinä mielessä, että työantaja pystyy tarjoamaan sopimuksia entistä pienemmillä tunneilla, kun kaikkien osa-aikatöiden vastaanottaminen muuttuu työntekijälle kannattavaksi. Tämä olisi parasta yhteiskuntatakuuta mm. nuorten kohdalla.

Pekka Heliste

Kyllä kaikki tuet vääristävät markkinoita.

Erityisesti niillä aloilla ,joilla perustulosta on hyötyä, järjestäytymisaste on alhainen ja järjestövoimalla ei voida estää palkkojen polkemista .Uusi ilmiö on työnantajien perustamat ay-järjestöt ,joiden kanssa voi sovussa sopia palkkojen polkemisesta

Ja toisaalta, kukapa näitä muutman tunnin pätkiä sittenkään tekisi?
Esim jos tuosta Vantana puolelta tarjotaan parin tunnin pätkää a 6 euroa tunti niin miksi kukaan lähtisi sitä tekemään,kun matkat maksavat 10 euroa ?
Ja kauppiaallekin pätkän teettämien on ongelma,sillä pitää opastaa,valvoa, järjestää kulku sisään ulos. Työsuojelu on ensimmäinen joka lentää pihalle tällaisissa pätkissä

Yrittäjä voisi tehdä työn, koska hän lisää keikkaan matka-ajan ja- kulut,mutta työntekijälle niitä ei makseta.Mutta se on liian kallis kauppiaalle.Niinpä hän maksaa työntekijällejoka ronkkuu lisätunteja nuo pari tuntia.

Työleämän tuntemus ei ole vihreiden vankinta aluetta

Pekka Heliste

"Perustulo poistaisi turhan jaottelun työllisiin ja työvoiman ulkopuolisiin."

Edelleenkin työnhakija ilman työpaikka on rekrytoijan näkökulmasta on työtön työnhakija

Ja työttömän verokortin esittämällä vahvistat epäilyn.

Tai vielä pahempaa ,jos olet työkkärin kelvoton-leimalla varustettu niin et ikinä työllisty vapailla markkinoilla

Matti Jalagin

Miksi kansanedustajat (tai avustajansa) ylipäätään laittautuvat tänne keskustelupalstalle näkyviin teeseineen, elleivät halua lainkaan keskustella itse avaamistaan aiheista?

Eihän tämä mikään Keskon, S-Marketin tai Elannon ilmoitustaulu kai ole.

"Myydään vähän käytetty, hieman idealistinen mielipide vailla käyttöä".

Käyttäjän BBKorhonen kuva
Benny Korhonen

Tämä on blogi, se voi olla kirjoittajalle kuin marketin ilmoitustaulu. Ei siinä mikään keskustelupakko ole. Joillakin ihmisillä on ehkä oikeitakin töitä eikä vain vääntää netissä hullujen kanssa. Eihän Soininkaan blogissa ole edes kommentointimahdollisuutta.

Matti Jalagin

Ei ole Soinin blogissa, mutta tässä on ja kuvittelisin vastavuoroisuuden auttavan viestin perillemenoon; jos viesti on.

Joko muuten, Benny hyvä, poistit ennakkosensuurin omastasi?

Reijo Tossavainen

Moni näyttää ajattelevan, että rahaa saa pankin seinästä repimällä. Heitä ei näytä kiinnostavan se, kuka tekee ensin työtä ja laittaa ne rahat sitten siihen automaattiin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Aivan kuten moni näyttää ajattelevan, että julkisia palveluita saa ilmaiseksi, ilman että heitä kiinnostaa, kuka tekee ensin työtä ja järjestää näiden palveluiden tuottajille palkat.

Lisäksi osinkojen saajat, joista jotkut ovat perineet osakkeensa, saavat tuloja, jotka muut ovat työllään tuottaneet. Kansallisvaltiossa kansalaiset omistavat valtion, joka verottaa ja maksaa kansalaisille tulonsiirtoja ja palveluita eli tavallaan osinkoja.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Perustulo auttaisikin niitä, jotka haluaisivat tehdä vaikka vain osa-aikatyötä, mutta eivät tee, koska se ei rahallisesti kannata ansiotulojen pienentäessä sosiaalietuuksia. Työllisyyden parantamiseen ei mielestäni ole vääriä keinoja.

Pankin seinästä saa vain omia rahojaan. Yhteiskunnasta pitäisi poistaa kaikki vuosikymmenien aikana kertyneet älyttömyydet, jotka estävät meitä kasvattamasta omien rahojemme määrää.

Juha Korhonen

Mitenkäs tämä nyt toimii, kun hallituskumppaninne Kokoomus on henkeen ja vereen kaikkea sellaista vastaan, joka estäisi pääsemästä siihen, mikä on sen tavoitteena: Maa, jossa on runsaasti ylimääräistä halpatyövoimaa, jonka on pakko suostua mihin tahansa tarjottuun palkkaan, koska vaihtoehtona on nälkäkuolema heikennetyn sosiaaliturvan vuoksi?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Missä siihen kansalaisadressiin voi laittaa nimensä? Ei ole linkkejä.

Michael Perukangas

Pekka: linkki varmasti tulee heti kun allekirjoittaminen on mahdollista.

Matti: Outi on kansanedustajaksi erittäin hyvin kansalaisten tavoitettavissa myös online. On sekin kansanedustajan työtä, kansalaiskeskustelu. Mutta on kansanedustajalla paljon muutakin tekemistä.

Reijo: rahat tulevat säästyvästä byrokratiasta ja verovaroista, joita saadaan kun keikkatyönteko ja osa-aikainen työ saadaan kannattavaksi. Perustulo tekee siitä kannattavaa.

Michael Perukangas

Ja Timo: perustuloahan on tarkoitus voida täydentää muilla tuloilla, joten ei kai ole tarkoituskaan että sillä kovin pitkälle vielä pääsisi?

Käyttäjän pekkatuovinen kuva
Pekka Tuovinen

Jos joku muukin ihmettelee että istä sen voi käydä allekirjoittamassa, niin ei ilmeisesti vielä mistään, mutta voi ilmoittautua allekirjoittajaksi täältä http://perustulo.org/allekirjoitus.php/ niin lähettävät sitten sähköpostiin ilmoituksen kun sen voi oikeasti allekirjoittaa.

Pekka Heliste

Perustulo on myös ansa sen saajalle ja johtaa helposti orjatyöhön.

Cronbergin/Sinnemäen aikan orjatyö laajeni ja on nyt 350000 hengen tasolla vuodessa.

Työmarkkinatuki on vastikkeellista ja työmarkkinatuen saaja voidaan pakottaa orjatyöhön eli tekemään normaalia palkkatyötä 9 euron päiväkorvauksella.

Meillä on kohta miljoona orjatyöläistä.Nytkin kokonaiset alat keinottelevat näillä ilmaisilla työntekijöillä.

Törmäsin näihin ilmaisiin orjatyöläisin jopa Aurinkorannikolla eli Suomen valtio kustansi paikalliselle suomalaiselle juottolalle ilmaisen työvoiman !!Ja kun yksi lopetti niin valtio lennätti uuden tilalle .
Juottamine oli jo niin tehokasta, että Suomen valtion piti perustaa sosiaalihoitajan virka, jotta alkoholisoituneita eläkeläisiä saadaan katkaisuhoitoon !!!

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

"Työmarkkinoiden ulkopuoliset ovat taloudellisesti ja sosiaalisesti heikommassa asemassa kuin työssä käyvät."

Jos he olisivat samassa asemassa, kuka enää viitsisi käydä töissä ja miksi? Kaikkea sitä kuulekin.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Voihan prekariaatti tätä perustuloa!

Jari Eteläsaari

Perustulo tulee olemaan massiivinen tulonsiirto suomen työtätekevältä väestöltä kehitysmaista rahdattaville maahanmuuttajille.

Ei kuulosta yhtään järkevältä toiminnalta yhteiskuntamme kannalta.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Perustulon voi rajata koskemaan Suomen kansalaisia. Sitäpaitsi jos jokaiselle maahanmuuttajalle maksetaan nykyisinkin kotoutumistukena työmarkkinatuen suuruista tukea kolme vuotta, maksimimäärät työmarkkinatukea perään ja sen jälkeen tarvittaessa toimeentulotukea, kuten kaikille muillekin työmarkkinatuelta pudonneille, niin mikä tässä perustulossa käytännössä muuttuisi? Turha tähän on maahanmuuttajia vetää jonain erityisryhmänä mukaan. Kuvitteleeko joku, että työmarkkinatuet tms. ovat jollain tavalla vastikkeellisia tänä päivänä? Byrokratian rattaissa toki pitää jaksaa pyöriä palloteltavana.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Hommassa olisi lähdettävä pikkuhiljaa pohjalta varovaisesti kokeillen ja tukia ja byrokratiaa purkaen.

Kotona asuva täysi-ikäinen opiskelija saa noin 100 euroo kuussa. Aloitetaan siltä tasolta. Jokainen täysi-ikäinen kansalainen saisi 100 euroo kuussa automaattisesti tilille. Mikään ei voisi katkaista eikä leikata sitä, se olisi pohjimmainen turvaverkko täydellistä rahattomuutta vastaan. Kaikista tuista, eläkkeistä, työttömyyskorvauksista etc. leikattaisiin pois tuo satanen, niin että kenenkään tuet ei nouse eikä laske. Kaikkien työssä käyvien NETTOpalkkaa työnantajat leikkaisivat myös tuon satasen. Lopputulos olisi plusmiinusnolla, mutta kaikkein huonommin pärjäävien oljenkorsi olisi tuo katkeamaton säännöllinen satanen kuussa.

Nyt jos sitten kaikki toimisi OK ja säädöt olisi kohdallaan, niin seuraavassa vaiheessa voisi tuota tasoa nostaa perusopintotuen tasolle noin 300 euroon kuussa ja purkaa siihen tasoon asti byrokratiat. Seuraavassa vaiheessa perustyöttömyysturvaan asti. Keppiä voisi jättää sen verran, että jos ei ole hankkinut ammattikoulutusta, niin kansalaisosinko pysyy tuolla 300 egen tasolla.

Mahdollisesti puuttuva rahoitus automaattisella varainsiirtoverolla pankeista automaattisesti valtion kassaan...

Simon Wahlroos
Kari Taalikka

Työtömyysturva on 31,36€/pv se tekee 627,20€/kk,siitä vähennetään 20% se tekee 501,76€/kk.Eikä 540€ niinkun kela väittää,tässä on 38,24€ ero.Missä tämä 38,24€ on jonkun kansanedustajan taskussa vai? kyllä 500€/kk lisää olis ihan kiva juttu,mutta miksei sitä vois maksaa jos menee viks kouluun tai kursseil.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Varsinainen veroprosentti työttömälle ei ole taan 20 vaan se on vain verokorttiin merkitty ennakonpidätysprosentti. Verovuoden päätyttyä saa liikaa maksetun veron takaisin veronpalautuksena.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kun eläke on 800 euroa kuussa, siitä menee 21 prosenttia veroa eikä penniäkään tule takaisin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eläke onkin eri asia kuin työmarkkinatuki. Onhan se suurempikin. 800,00 eur > 627,20 eur.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Varmaan kannattaa huomata, että normaalin työssä käyvän veronmaksajan kannalta perustulo on jotakuinkin nollasummapeliä. Veroja peritään sen verran enemmän kuin perustulosta tilille kolahtaa. Progressio ehkä johtaa siihen, että suurituloset maksavat enemmän kuin alle keskitulon tienaajat. Sikäli perustulon vaikutus lienee tuloeroja tasaava. Oleellista tietysti on, että valtion ja kuntien rahansiirtobyrokratia yksinkertaistuu valtavasti ja siitä koituvat kustannussäästöt hyödyttävät nykyisten sosiaalitukien maksajia. Hyötyä kertyy myös siitä, että ihmisen on elämätilanteen sitä edellyttäessä paljonnykyistä helpompi heilua työelämän, koulutuksen ja työttömyyden välimaastossa.

Jukka Johansson

Onko tuosta perustulosta tarkoitus maksaa veroa? Ei sitä lapsilisistäkään makseta.

Kari Taalikka

kela ottaa 20% veroa,tosta työmarkkinatuesta.et sillee

Jukka Johansson

Ei Kela sitä ota, vaan Verohallinto.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Perustulomallissa uskomattoman hyviä puolia, joita ei varmaan moni tule ensi alkuun ajatelleeksi eli tuo pitää repiä kunnolla auki, jotta edut tulee esiin (esim. itsellä oli lähinnä samankaltainen suhtautuminen kuin Pelkosella ennen kuin tutustuin asiaan paremmin). Perustulomallilla saataisiin myös pieniä ketteriä yrityksiä aikaiseksi, jotka muutoin jää toteutumatta ja ne voivat poikia sitten mitä vaan.

Joskin tuo pitäisi nimetä uudelleen, jotta vanhaan jämähtäneet kok.. eikun vanhat puolueet osaa käsitellä asiaa.

Kari Taalikka

Työmarkkinatuen verotus

Työmarkkinatuki on veronalaista tuloa, josta tehdään 20 %:n ennakonpidätys.

Työmarkkinatukea verotetaan verolakien määräämällä tavalla. Vaikka tuki on pienempi kuin palkka, ennakonpidätysprosentti ei välttämättä pienene. Tämä johtuu siitä, että tuesta ei voi tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Niin juuri. Ennakonpidätys on 20% tuen määrästä, mutta sitten saa verovuoden päätteeksi veronpalautusta. Kela ilmeisesti laskee tuon veronpalautuksen mukaan ilmoittaessaan keskimääräisen käteen jäävän osan.

Kari Taalikka

ei mul ainakaan ole tullu mitään takas.

Jukka Johansson

Ei varmaankaan, jos ei ole ollut mitään erityisiä verovähennyksiä. Olen kyllä kuullut tapauksista, joissa on joutunut maksamaan mätkyjä. Mahtaneeko riippua verovirkailijasta, vaikea sanoa.

D Ravén

Minulla ei ole tarjota mitään suuria viisauksia aiheesta, pelkästään omat fiilikseni.

Oma tilanteeni on sellainen, että toimin omaishoitajana ja teen siinä sivussa etänä suunnittelutyötä omalla toiminimellä. On pakko myöntää, että minun kohdallani perustulo todennäköisesti passivoisi mitä työntekoon tulee. Periferiassa asustavana pystyisin näet kattamaan minimikuukausimenoni jo perustulolla (asunnon vastike alle 200, ei autoa, ei velkaa). Ilman ansaintapakkoa käyttäisin omaishoidolta säästyneen ajan luultavasti hiihdellen ja metsällä koiran kanssa. Olisihan se leppoisaa elämää, mutta yhteiskunnallisesti ei kaiketi kovin vastuullista. Just my two cents.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Mitä kaikille yli 18-vuotiaille kansalaisille maksettava perustulo maksaisi? Miten suuri se olisi? Verotusta päätettiin juuri kiristää myös keskituloisilla. Nostetaanko veroprosenttia lisää, jotta saadaan ns. perustulo lisättyä? Tällaisia ehdotuksia ei pidä tehdä, jollei kerro, miten se rahoitetaan.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

Toimeentulotuen perusosa on korkeintaan 461 euroa kuussa. Sillä ei tule toimeen pelkästään. Tarvitaan ainakin asumislisää, joten hyvin pienituloisen on kuitenkin käännyttävä sosiaalitoimiston puoleen.

Parasta olisi lisätä köyhien kansalaisten perusturvaa, eikä pelleillä sillä, että kaikille kansalaisille tulee lisää rahaa.

Toimituksen poiminnat