Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Koulujen määrärahat turvattava

Olin  pari viikkoa sitten Itä-Helsingissä keskustelutilaisuudessa, jossa aiheena oli lähikoulu. Paikalla olleet olivat yksimielisiä siitä, että hyvä lähikoulu on kunnolla resurssoitu: on osaavia opettajia, ryhmät kohtuulliset, terveydenhoitaja läsnä, erityisoppilas saa tarvitsemansa tuen. Keskustelemassa oli paikallisten vanhempien lisäksi itähelsinkiläisiä opettajia ja rehtoreita.

Tilaisuuden jälkeen eräs rehtoreista tuli kertomaan, että opetusvirastolta oli samana päivänä tullut yllättäen ilmoitus, jonka mukaan kouluja uhkaisivat seuraavana syksynä mittavat 5% leikkaukset tuntikehyksiin. Kouluja oli kehotettu varautumaan säästöihin varautumalla lomautuksiin jo keväällä. Muut paikalla olevat rehtorit ja opettajat vahvistivat tiedon.

Olin ällikällä lyöty. Helsingin poliittisten ryhmien yhteiset kehysneuvottelut oli juuri käyty, eikä neuvottelijoilta ollut kantautunut valtuutetuille halaistua sanaa kouluihin kohdistuvista leikkauksista. Päinvastoin, olin siinä uskossa että budjetti oli kasvamassa.

En myöskään voinut uskoa, että sama kaupunginhallitus, joka juuri oli myöntänyt 10 Me nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn, leikkaisi toisella kädellä saman verran koulujen perustoiminnoista. Opetusviraston leikkausten rinnalla 10 Me 200-vuotisjuhlaraha jäisi mieleen lähinnä nolona eleenä, jota kukaan ei kehtaa jälkikäteen muistella.

Myös Vihreiden raamineuvottelijoille opetusviraston ilmoitus säästötarpeista tuli yllätyksenä. Opetusvirastosta ei oltu informoitu neuvottelijoita siitä, miten suuri opetustoimen määrärahojen lisäystarve palkankorotusten vuoksi olisi. Neuvotteluiden päätyttyä kouluja sen sijaan informoitiin opetusvirastosta, että budjetti on liian pieni ja leikkauksia on tulossa.

Kaupungilta on emämoka olla huomaamatta 10 Me vajausta opetustoimen budjetissa. En tiedä, ketkä ovat vastuussa siitä, ettei tieto tulossa olevasta vajauksesta kulkenut neuvottelijoille. Tärkeintä kuitenkin on se, että koulujen määrärahat turvataan. Opetustoimelle on annettava lupa budjetin ylitykseen, niin ettei yhtäkään opettajaa tai koulupsykologia tarvitse määrärahojen puutteen takia irtisanoa tai jättää palkkaamatta.

Myöntäessään 10 Me nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn kaupunki osoitti tajuavansa, mikä on inhimillisesti ja taloudellisesti kestävin tapa sijoittaa tulevaisuuteen. Hyvinvointia ei synny ilman ennaltaehkäisyä. Toivottavasti kaupungilla on riittävästi ymmärrystä korjata virheensä ennen kuin on liian myöhäistä. Lukukauden uuvuttamat opettajat ansaitsevat aivan jotakin muuta kuin tempoilevaa työnantajapolitiikkaa ja palkanpidätyksillä uhkailua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat