Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Peukku perustuloa kannattavalle keskustalle!

Kepu kannattaa perustuloa! Ulostulo tapahtui tänään niinkin arkisesti kuin keskustapuolueen eriävässä mielipiteessä sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntoon valtiontalouden kehyksistä vuosille 2013–2016. Eriävässä mielipiteessään keskusta esittää, että perusturvaa on parannettava sosiaaliturvajärjestelmää yksinkertaistamalla. Ratkaisu tähän olisi sellainen perustulomalli, joka tekisi työnteosta aina työttömyyttä kannattavampaa.
 
Hienoa, että keskusta on perustulon kannalla – köyhät ja pienituloiset kiittävät! Tukea perustulolle ei keskustalta herunut vielä viime kaudella, kun puolue oli hallituksessa ja puolueella oli sosiaali- ja terveysministerin salkku. Olen silti vilpittömästi iloinen keskustapuolueen ulostulosta. Perustulon edistämisessä tarvitaan ennen kaikkea ymmärrystä siitä, miksi nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen on välttämätöntä, ja näen toivoa herättävänä erityisesti sen, että tuki tulee sosiaali- ja terveysvaliokunnassa keskustaa edustavien poliitikkojen kautta.
 
Helpottamalla työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista perustulo vähentäisi köyhyyttä ja byrokratialoukkuja ja loisi pienituloisille ihmisille paremmat elämisen edellytykset. Perustulosta hyötyisivät eniten silppu- ja osa-aikatyötä tekevät, pienyrittäjät, itsensä työllistävät ja freelancerit. Näitä sosiaaliturvan väliinputoajia on varmasti myös keskustan äänestäjissä paljon. Sama sosiaaliturvajärjestelmä koskee ihmistä asuipa hän maalla, kaupungissa, taajamassa tai haja-asutusalueella.
 
Sosiaaliturvajärjestelmässä on myös mahdollista edetä askelittain kohti perustuloa, vaikkei perustuloa kerralla saataisikaan. Sosiaaliturvan tulee esimerkiksi olla henkilökohtaista, yksilöön sidottua, eikä se saa riippua muiden perheenjäsenten tuloista. Tässä otetaan edistysaskel, kun puolison tulot eivät enää ensi vuoden alusta vaikuta työttömänä olevan puolison oikeuteen saada täyttä työmarkkinatukea.
 
Toinen keskeinen perustuloa luonnehtiva periaate on työnteon tekeminen aina kannattavaksi. Tätä hallitus edistää esimerkiksi selvittämällä mahdollisuuden ottaa käyttöön työttömän verokortti. Työttömän verokortin avulla voitaisiin välttää työttömyyskorvauksen ja työtulojen yhteensovittamisesta aiheutuvat ongelmat ja byrokratia. Sosiaaliturvasta tulisi ennustettavaa, mikä samoin on tärkeä perustulon ominaisuus.
 
Hallitus teki kehysriihessä myös päätöksen, että pitkäaikaistyötön voi vapaasti ansaita kuukauden ajan menettämättä työmarkkinatukeaan. Myös asumistuen ja työtulojen yhteensovitus helpottuu.
 
Nämä päätökset toteuttavat hallitusohjelmaan kirjattua lupausta palkkatulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamisesta. Ne ovat myös merkittäviä konkreettisia askelia perustulon suuntaan.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Noniin, selkeä linjanvaihdos Keskustalta. Millainenhan on Keskusta-puolueen näkemys perustulon tasosta? Eri tahojen näkemykset sopivasta perustulon määrästä ovat olleet kaikkea 400 ja 750 euron välillä.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Perustulo on tätä nykyajan hömppää. Kuulostaa hyvältä, mutta mahdoton toteuttaa. Sitäpaitsi meillä on jo perustulo. Ongelma on vain siinä, että sitä pitää hakea monelta luukulta. Aidosti oikea parannus olisi, että kaikki sosiaalituet asiakkaan pitää saada samalta luukulta, mutta ei välttämättä samalla hekemiskerralla, kas kun tilanteet muuttuvat ja tuen pitää vastata kulloistakin tilannetta.

Parannusta tarvitaan siinä, että ne tuet, jotka asiakkaalle kuuluvat, pitää tulla nykyistä joustavammin. Sen sijaan vieroksun kovasti yhtenäistä niin sanottua parusturvaa, jka tulee samana kaikille oli palkkatuloa tai ei ja riippumatta muiden tulojen suuruudesta.

Sen rallin rahoittamiseen tarvitaan suuri ja monimutkainen veroremontti. Sen jälkeen, kun se toteutetaan, tuskin kukaan on tyytyväinen. Rahaa ei kasva puussa, eikä missään ole sellaista hinkaloa, josta jokaiselle voidaan öysätä tasasumaisesti rahaa tarvitsi tai ei. Rahaa ja varallisuutta kertyy vain työn kautta. Tämä on lähtökohtana hyvä pitää mielessä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Rahaa ja varallisuutta kertyy vain työn kautta."
Ja juuri siksi sosiaaliturvajärjestelmästä tulisi tehdä sellainen, että työtä tehden saa käyttöönsä enemmän rahaa kuin työtä tekemättä. Nykyään tilanne ei ole näin, koska ansiotulot leikkaavat tukia. Perustulo korjaisi tämänkin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lisäisin tuohon Jussin ylläolevaan kommenttiin:
jA rahaahan tulee myös siitä kun pääsee leikkaamaan byrokratiaa.

Henry

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen sitä mieltä, että Keskustalla ja Vihreillä voisi olla enemmänkin yhteistä. Pohjalla on kuitenkin molemmilla ajatus kestävästä ja tasapainoisesta kehityksestä.

Tuosta perustulostahan ovat kirjoittaneet täälläkin aika monet, usein hiukan nuoremmat henkilöt. Muistelisin, että ainakin Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Kokoomuksen edustajia on ollut joukossa. Ja varmaan joku sitoutumatonkin. Erot ovat olleet enemmänkin toteutuksen puolella. Onko kyseessä perustulo vai negatiivinen tulovero. Tuossa on jo sen verran laaja joukko eri puolueita, että uskoisin kaikista puolueista löytyvän asiaan positiivisesti suhtautuvia.

Joten ilmeisesti on olemassa aika laaja yhteisymmärrys perussosiaaliturvan kehittämiselle siten, että ne, jotka sitä eniten tarvitsevat, saisivat sen yksinkertaisemmin. Ja samalla siten, että kaikki tehty työ lisäisi itselle jäävää tuloa. Itse pidän tuota negatiivisen tuloveron mallia kaikkein toteutuskelpoisimpana. Joka tapauksessa toivon, että asian kehittelyä ei kaadeta riitaan siitä, kuka sen on ensimmäisenä keksinyt.

Toimituksen poiminnat