Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Kansalaisaloite maksuttomasta koulutuksesta tyrmättiin väärin perustein

 

Hallituspuolueiden edustajat hylkäsivät tänään eduskunnan sivistysvaliokunnassa maksutonta toista astetta vaativan kansalaisaloitteen sillä perusteella, että kansalaiset olivat osoittaneet aloitteen eduskunnalle eikä valtioneuvostolle. 

Osoite oli kuulemma väärä.

Jos tässä jokin on väärää, niin hallituspuolueiden käsitys kansalaisaloitteen tarkoituksesta!

Kyllä valiokunta voi puoltaa kansalaisaloitteen sisältöä, vaikka aloitteessa olisi teknisesti jotain väärin. 

Nyt sivistysvaliokunta nosti hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten enemmistöllä kätensä pystyyn ja ilmoitti käytännössä olevan väärinkäsitys, että eduskunnassa päätettäisiin laeista. Voi pyhä yksinkertaisuus. 

Eduskunnan valiokunta voi lausumilla ilmaisista, mitä se kansalaisaloitteesta ajattelee ja millaisiin toimenpiteisiin sen johdosta pitäisi valiokunnan mielestä ryhtyä. Nyt hallituspuolueet menivät kömpelösti muka muotovirheen taakse, kun eivät tosiasiassa halunneet tukea köyhän perheen lapsen opiskelun edellytyksiä. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta puolusti viime viikolla yksimielisesti Ei myytävänä -kansalaisaloitetta ja edellytti, että kansalaisaloitteen huolet on otettava eduskunnassa vakavasti ja että valtioneuvoston on ryhdyttävä toimeen tilanteen parantamiseksi. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi yksimielisen lausunnon jonka lausumaesitykset tarjoavat mahdollisuuden tehdä lainsäädännöllisiä muutoksia vammaisten palveluiden kilpailuttamiseen liittyvien keskeisten ongelmien korjaamiseksi. Valiokunta tunnisti ja tunnusti vammaisten ihmisten ja heidän läheistensä tuskan ja toivottomuuden, joka on syntynyt vammaisten henkilöiden palvelujen kilpailutuksista. Tämä oli todella arvokasta ja voi johtaa siihen, että vammaisten asemaan tulee vihdoin parannus. 

Sivistysvaliokunnalla olisi ollut tilaisuus hyväksyä maksutonta toista astetta esittävän kansalaisaloitteen sisältö. Sitä sen hallituspuolueiden kansanedustajat eivät halunneet tehdä. Muotovirheen taakse meneminen on raukkamaista. 

Kansalaisaloitteiden tekijöiden ei tarvitse olla juristeja tai voida palkata juristeja tehdäkseen kansalaisaloitteen. On häpeällistä Kokoomuksen, keskustan ja sinisten edustajilta, että he osoittavat avoimesti ylenkatsovansa kansalaisaloitteita. Tässä tapauksessa oli vieläpä kyse nuorisojärjestöjen aktiivisesti ajamasta aloitteesta. Kansanedustajien käytöksen pitäisi kannustaa nuoria osallistumaan ja osallisuuteen. Nyt niin ei tehty. Tämäpä sivustynyttä toimintaa sivistysvaliokunnan jäseniltä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Outi, just niin.

Myös yli 140 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on lainvastainen, koska se ei sisältänyt mitään lakialoitetta tai -ehdotusta. Ko. kansalaisaloite pyrkii vain kumoamaan nykyisen aktiivimallin ja otsikkokin oli mitään sanomaton:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Ks. alla:

4 §
Kansalaisaloitteen muoto

Kansalaisaloite sisältää lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä sekä ehdotuksen perustelut. Aloitteella on oltava sen sisältöä kuvaava otsikko. Aloite on päivättävä." - -

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120012

PS. lain mukaanhan väärälle viranomaiselle osoitettu asia käännetään oikealle viranomaiselle viran puolesta...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tässä ruotsinkielisessä ohjelmassa niin vasemmisto kuin oikeisto Ruotsissa puhuu koulutuksen puolesta. Ovat huolissaan tulevaisuudesta jne. Erittäin voimakkaasti tämän puolesta puhuu muutama haastateltu ruotsalainen miljardööri!!

https://www.svtplay.se/video/20645604/ekdal-och-ek...

Meillä oikeisto on pahviukkoja täynnä ja oikeisto pysyy vallassa vain mainostoimistojen ja rahan avulla - ja tietenkin median tuella.
Heidän ajattelunsa mitä tulee isänmaan tulevaisuutta ajatellen on lähinnä maanpetollista toimintaa.
Eivät muuta osaa kuin myydä meidän kansallisomaisuutta ja pitää kaksin käsin hillotolpasta kiinni.

Henry

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nuoret eivät ole kovinkaan mediaseksikäs aihe. En siis yhtään ihmettele miksi nuoret kokevat etteivät voi vaikuttaa ja jättävät äänestämättä. Välillä tuntuu ettei nuoria haluta ymmärtää, eikä niiden vähääkään nuoria koskeneiden päätösten seurauksia mietitä jo ennalta. Suurin moka oli koulutusuudistus, jonka jälkeen painotettiin itsenäistä etäopiskelua ja työssäoppimista kisälli malliin. Lopputulos ei mieluttän moniakaan opiskelemaan lähteneitä nuoria mikäli olen oikein asian ymmärtänyt. Suurempi huoli minulla on niistä nuorista jotka jäävät toisenasteen opintojen ulkopuolelle koska eivät onnistuneet saamaan sitä harjoittelupaikkaa. Ihmisten tulevaisuus on tässä monella tapaa vaakakupissa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

On aivan selvää, ettei riitä, että esim. 70% kansalaisista saa/voi opiskella. Kaikilla täytyy olla oikeus opiskella, jos kerran nuppi kestää.
Toisaalta tekopyhästi puhutaan, tosin aivan oikein, että opiskelu on elinikäistä - ja sitten vedetään matto alta jo alkumetreillä.

Itse olen 68-vuotias ja opiskelen vieläkin. Lähinnä kieliä ja 'puutarhurin biologiaa'. Herättäkää nuoret äänestämään mitä tahansa paitsi Kokoomusta, Sinisiä tai Keskustaa. Nämä puolueet ovat itsekkäitä ja toimivat isänmaan intressejä vastaan - kaikilla tasoilla.
Jos ei nuori tiedä ketä äänestää, kuka on hänen puolellaan, niin hän voi lohduttautua sillä, että jokainen ääni, joka ei mene tämän Kolmen Koplan laariin, on ääni heitä vastaan.
Herätä nukkuva - tuplaat äänesi.

Henry

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Pitää hakea toimeentulotukea, jos ei ole muuten varaa toisen asteen opintoihin.
Pitäisi kertoa siitä mahdollisuudesta, ettei opinnot keskeytyisi rahapulaan.
Ihanne olisi ilmaiset opinnot, mutta koska niitä ei ole, pitää kertoa tuen hakemisesta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Eivät saa toimeentulotukea vaan on pakko hakea pankista lainaa.Toisen asteen opiskelijoille EI anneta mitään toimeentulotukia ennenkuin he ovat hakeneet opintolainaa.17 V.asti saavat kaikki LAPSILISÄÄ joka lasketaan TULOKSI toimeentulotuessa.Jos nuori asuu kotonaan vanhempien tulot lasketaan lapsen lapsilisän kanssa koko talouden tuloksi joten ei toimeentulotukea opiskelijalle.

Jos nuori muuttaa omilleen hänen on haettav aopintolainaa ,ja jos siitä jää vajetta normilaskelmaan voi saada toimeentulotukea .Kun nuori asuu kotonaan es.työttömien vanhempien tai vanhemman kanssa,ei perh esaa toimeentulotukea ,kosk anuoren PANKKILAINA katsotaan tuloksi .Eli vaikkapa työtön isä ja opiskeleva nuori :isältä leikataan 4,6 % työttömyyskorvauksesta ja toimeentulotuesta ja nuori elättää isänsä ja itsensä HENKILÖKOHTAISELLA pankkilainalla.

Jos taas nuori on työtön hän saa toimeentulotukea tai työmarkkinatukea (edellyttää tietysti että on työmarkkinoiden käytettävissä j atai hakenut koulutukseen jne.eli kaikkiin palveluihin joit anuorille on )asuessaan yksin tai kotonaan.Isä saa toimeentulotukea kun nuori muuttaa pois kotoaan.Ei muuten.Haluan myös vastauksen vihreiltä miksi he olivat mukan aKOKOOMUKSEN kanssa kun ajettiin mammuttikouluj asekä ERITYISLASTEN laittamista NORMILUOKILLE ??

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Opintolainan maksamiseen voi saada korkoavustusta tai maksukyvyttömänä vapautuksen.
"Jos sinulla on vaikeuksia maksaa pankille opintolainan lyhennystä tai korkoja, ota yhteyttä pankkiin hyvissä ajoin ennen maksun erääntymistä.
Korkojen maksamiseen voit hakea Kelalta korkoavustusta, jos tulosi eivät ylitä tulorajoja."
"Voit saada vapautuksen koko velan maksamisesta, jos olet pysyvästi työkyvytön tai olet ollut yhtäjaksoisesti vähintään 5 vuotta työkyvytön, eivätkä keskimääräiset veronalaiset tulosi ylitä korkoavustuksen tulorajaa."
https://www.kela.fi/opintolaina-korot-ja-lyhennykset

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #8

Sillä ei ole mitään hemmetin merkitystä siihen,jos perheellä EI ole tai nuorella varaa aloittaa sitä opiskelua ensin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #8

Tuo koskee AIKAA SEN PANKKILAINAN JÄLKEEN. Mitään pankkilainoj aei kellekkään anneta ETUKÄTEEN sillä mallilla että:tiedämme ettet koskaan maksa PANKKILAINAA mutta se annetaan sinulle ihan vaan huvikseen.Et nyt ymmärrä että kela takaa LAINAN ei myönnä.Se on PANKKI jok alainna myöntää.Pankki ei harjoita mitään hyväntekeväisyyttä.

PANKKILAINA ON HENKILÖKOHTAINEN LAINA JONKA MAKSAA TAKAISIN NUORI ITSE.SE ei ole mikään toimeentulotuki tai muu kela avustus ,siten kuin työttömyyskorvaus tai se ttt.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Väännän rautalangasta:nuori hakee kela takausta (jok aon pakollista 9hän saa sen.Nuori valmistuu eikä saa töitä:velka ei poistu mihinkään.

Nuorelle jää siis käteen PANKKILAINA joka ei kato amihinkään.Nuori on sii svalmiiksi veloissa ennenkuin elämä alkaa.Korko tuossa lainassa ei ole koekea mutta se ei poista sitä että sitä velkaa on.

Eri asia on se,JOS ihminen vammautuu jne.MUTTA sitähän nyt ei kukaan toivo ,eihän..

Eikö olisi fiksumpaa antaa sitä rahallista tukea näille opiskelijoille kuin maksaa sitä jo alkujaan työttömiksi jääville nuorille?Ja eikö se rahallinen tuki sinne opiskelijan perheeseen olisi fiksumpaa mm.toimeentulotukena kuin se että nuori PANKKILAINALLA elättää työttömän isänsä?

Mikä järki on siinä että nuori joka ei välttämättä EDES SAA asuntoa,lopettaa opiskelut rahan puutteen vuoksi,kun työtön 4,6 % leikatulla työttömyystuella oleva isä ei pysty enää maksamaan vuokria ja sähköä ,eikä ole varaa lääkäriin jne.Isä kun ei saa toimeentulotukea jos nuori asuu kotonaan.Nuoren on maksettava tarvikkeet,matkat,osansa elämisestä,terveydenhoito ,hygienia jne.

Malliksi:isä ja opiskelija asuvat saman katon alla.Isä saa 4,6% leikattua työttömyyskorvausta 490 kk.Opiskelija saa pankkilainaa joten perhe ei saa toimeentulotukea.Isä ja nuori maksavat vuokran tai asumiskulut omasta talosta(jos hakee ttt on talo ja muu omaisuus myytävä ensin)

Jos nuori muuttaa kaverien nurkkiin tai jää työttömäksi hän saa työttömyyskorvausta ja normilaskelmna mukaista ttt.Muuoin nuori elää pankkilainalla ja niillä tuilla joit akela antaa asumislisää mahdillisesti jne.Vanhempien tulot vaikuttavat alle 18v.tukiin.Ja isä alkaa saamaan ttt:a leikatun työttömyysturvansa lisäksi.Eli kuka hyötyy??Yhteiskuntako?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ruotsissa on ilmaiset kirjat kouluissa ja ilmainen sosiaali ja terveydenhoito.Suomessa taas alennettu lapsilisä(paitsi Ahvenanmaalla)sekä leikattu sos.turva ja nostetut maksut terveydenhoidon palveluissa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ne nimet tähän jotka olivat tyrmäämässä kansalaisaloitteet siis kummankin.Mitä virkaa kansalaisaloitteilla on?Oikein .Ei mitään kun poliitikot ovat samaa korruptio ja sisäpiiriporukkaa.

Kun EIO ennen sillä nimellä alkoi karsimaan ETUKÄTEEN valituksia on sam aennakkosensuuri tullut näihinkin eu:tuomio-istumissa.Kertokaa nyt rehellisesti lammaslaumalle,etteivät he voi nykysuomess aj aeu:ssa vaikuttaa mihinkään.Demokratia on se millä ratsastetaan kun siitä on jäljellä enää irvikuva.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Selvennetään vielä että työttömyyskorvausta ja samalla ttt:a leikataan automaattisesti ,riippumatta siitä onko ihmiselle tarjolla mitään leikkausta ehkäisevää PALVELUA edes tarjolla.Nuo tuet lasketaan 21,5 pvä:n mukaan kun ne tosiasiassa maksetaan 20 pvä:n mukaan.vero 20% ja ttt.leikataan mahdollisesti 20-40% jatkossa,jos katsotaan ettei ihminen täytä aktiivimallin mukaisia vaatimuksia jne.

Täällä hallituksella ja muutamalla suojatyöpaikkalaisella on se kuvitelma että 700 000 työtöntä tempputyöllistettyä ja pupu-kurssilaista ovat moniongelmaisia juoppoja ,ihmisroskaa ja sitä heikompaa ainesta,jota MEDIA MAINOSTAA mielellään.Katsotaanpa sinne median edustajiin ja taustajoukkoihin ,sieltähän se vastaus löytyykin miksi näin tehdään.

Siellä on ihmisiä työttömien RESERVISSÄ joka ammattialalta ja ikäluokasta.Se etteivät nämä verorahoilla itsensä elättävät sitä ymmärrä,johtuu siitä etteivät he (suurin osa näistä)ole koskaan joutuneet töitä tekemään tai elättämään itseään nyky maailmassa omalla työllään .

Hallituksessa istuu puolueet joiden kannattajat ovat eläkeläisiä sekä niitä ns.hyväosaisia joiden aikaan ei työttömyyttä ollut nykymaailman tapaan.He eivät ole koskaan joutuneet nykynuorten ja niiden 30-50 v.(ja vanhempienkin )tapaan taistelemaan työpaikoista halpatyövoiman jota suomeen raahataan kaiken aikaa lisää hallituksen toimesta ja 1990 asti kasvatetun suurtyöttömyyden kanssa.

Kaikista ei ole yrittäjiksi eikä kaikilla ole sitä suhdeverkostoa jolla pelata.Moni nuori maksaa velkojaan sitä kun ottivat lainaa hallituksen mainostaessa:ala yrittäjäksi.

Ei sitä niin vaan "aleta"se on rankkaa duunia 24/ 7 elämän tapa Siihenkin on sivutuskaista näille sisäpiirin omille nuorille olemassa tosin..Erikseen nämä konsernien lakia rikkovat johtajat ja sisäpiiriläiset jotka valtion kassasta , firmoista kuppaavat verorahat ja ansaitsemattomat eläkebonuksensa ja eläkkeensä.

Toimituksen poiminnat