Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Vanhustenhoidon vakava kriisi on vieläkin vakavampi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänä aamuna ministeriltä, poliisilta, valvontaviranomaisilta sekä hoitoalan järjestöiltä katsauksen hoitoa-alan tilanteeseen. Katsaus oli vielä järkyttävämpi kuin olin osannut odottaa. Epäkohdat ovat törkeitä, tietoisia ja yleisiä.

Vanhusten kaltoinkohtelua ja epäkohtia esiintyy enemmän yksityisissä kuin julkisissa vanhusten hoidon yksiköissä. Kaltoinkohtelua on myös vammaisten hoidossa. Erityisesti Espire Caren ja Attendon toiminnasta on paljon epäkohtailmoituksia. Epäkohtailmoitusten kasvu on rajua - viime vuoden aikana kasvua on ollut yli 134%. 

Työvuorolistoja tehdään säästöt edellä. On hetkiä, jolloin töissä ei ole yhtään hoitajaa. Yksittäisissä toimipisteissä ei pystytä itsenäiseti päättämään hoitajien määrän tarpeesta, vaan ns. hoitoisuus arvioidaan päällikkötasolla ihan muualla taloudellisin perustein. Yksiköissä on liian vähän henkilöstöä ja vaikka desimaalit olisivat kunnossa, ei osaamistaso vastaa asiakaskunnan lääketieteellistä hoidon tarvetta. Esimiestyössä on isoja ongelmia. Esimiestä ei välttämättä ole paikalla ollenkaan tai hoitovuoroon tuleva ei tiedä, kuka on esimies. Ateriavälit ovat liian pitkiä ja hygieniassa on puutteita. 

Vanhustenhoito keskittyy kovaa kyytiä. Suuret monikansalliset terveysfirmat ostavat pois pieniä kotimaisia perheyrityksiä, joissa on haluttu tehdä vanhustenhoitoa laadukkaasti ja eettisesti. Nyt puhutaan nimenomaan niistä isoista yrityksistä, joiden ennakoidaan valtaavan markkinoita isojen kaupunkien ulkopuolella, jos hallituksen markkinaehtoinen sote-esitys menee eduskunnassa läpi. Taloustieteilijät ovat varoittaneet, että hallituksen sote luo Suomeen terveysfirmojen monopolin. Neljä isoa toimijaa valtaa markkinat, hinnat nouseva ja laatu laskee. Asiantuntijoille hallituksessa tuhahdellaan. Perustuslakioppineita on nimitelty telebaneiksi ja kaiken maailman dosenteiksi. Suomi on myytävänä eikä silloin asiantuntijoiden puhe paina.

Kokoomus on vuosikausia kunnostautunut nimenomaan suurten terveysfirmojen puolestapuhujana ja edunajajana. Kokoomuksella ei ole vastausta siihen, miten markkinaehtoisessa sotessa ehkäistäisiin heikossa asemassa olevien kaltoinkohtelua. Päinvastoin, entuudestaan tehtyjen säästöjen päälle hallitus on valmis lätkäisemään miljardien leikkaukset. 

Peli on puhallettava poikki. Ei hyvinvointivaltio kestä sitä, että hoivapalveluiden tasoa leikataan ja alibudjetoidaan tietoisesti. Nyt jo ollaan tilanteessa, jossa poliisi tutkii vanhusten kuolemia tahallisina kuolemantuottamiksena. Ei voi olla niin, että tietoista alihoitoa järjestävissä yrityksissä suhtaudutaan valvovien viranomaisten huomautuksiin ylimielisesti. Nämä palvelut järjestetään veronmaksajien rahoilla ja vanhuksemme ovat niitä työllään kerryttäneet. 

Ministeri Saarikon mukaan valvontaan on tulossa lisätalousarviossa lisää resurssia. En kuitenkaan usko, että valvonnan resurssien parantaminen poistaa ongelmia, jos itse sosiaali- ja terveyssektori on alibudjetoitua ja hoivafirmojen voitto edellä -moraaliin ei puututa lainsäädännöllä. Lakiin tarvitaan sitova hoitajamitoitus ja kunnon sanktiot sen rikkomisesta - tämä on ainoa tapa puuttua suurten hoivayritysten ylimieliseen mistään piittaamattomaan toimintakulttuuriin. Soten rahoitukseen, valvontaan ja asiakassuunnitelmaan pitää perustuslakivaliokunnassa kiinnittää vakavaa huomiota. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei pysty korjaamaan hallituksen markkinaehtoisen mallin perustavia valuvikoja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ja tämä kaikki on nykysotessa jota niin kehutaan hyväksi. Parasta on että tämä surkea episodi käydään nyt perinpohjin pohjamutia myöten läpi.
Kaiken tämän mahdollisti 295 kuntaryppään toiminta jossa huutokaupattiin vanhukset kylmän rauhallisesti ilman moraalista vastuuta kunnan toimesta olkopuolisille palveluntarjoajille. Kunnat laisti viellä valvonta vastuunsa.
Ainut tervehdyttävä toimenpide on keskittää toiminta uuteen sote ja maakuntamallin tarjoamille isommille hartioille.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Lisääntyykö raha, jos sitä kanavoidaan useamman toimijan kautta (yksityiset yritykset, 3.sektori ja maakunnat)kuin että se kanavoidaan julkisen toimijan kautta?

Matti Simonaho

Attendon takana on ulkomaalaisia sijoitusyrityksiä jotka sijoittavat yhteiskunnallisesti tärkeisiin kohteisiin. Esimerkiksi Nordstjernan on Axel and Margaret Ax:son Johnson säätiön omistama sijoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on kerätä varoja Axel ja Margaret Ax:son Johnsonin perillisille. Voitto katoaa ulkomaille ja tavat millä voitto on tehty - häviö jää kohdemaahan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Nykymenon valvomisesta on vastaavinaan tasan yksi valtion virkamies.
Onko ulkomaisomisteisien markkinavoimien irtipäästön lopputulos Suomen vanhustenhoidossa jokin yllätys?

"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike.
Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Irma-Leena Siira

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Olen ihmetellyt, kun vihreät eivät ole vaaliteemoissaan maininneetkaan vanhusten asioita. Alanko-Kahiluodolta unohtui oleellinen asia, vanhukset maksavat hoidostaan todella paljon. Siihen pitäisi puuttua Teidän päättäjien. Vanhusten ja vammaisten hoidossa myös henkilökunnan asenteissa on toivomisen varaa. Tämä vanhustenhoito on häpeä, mutta päättäjät ovat itse olleet ajamassa alas vanhainkoteja, (kunnallisia). Minua pelottaa jokapäivä tuleva.

Toimituksen poiminnat