Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Kiusaamisen vastainen ohjelma jokaiseen Suomen kouluun

Tiedote 19.2.2010

Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä:

Kiusaamisen vastainen ohjelma jokaiseen Suomen kouluun

Eduskunnan Nuorten mielenterveyden tukiryhmä (NMT) järjesti 16.2. seminaarin koulukiusaamisesta eduskunnan kansalaisinfossa. Tukiryhmä pitää myönteisenä sitä, että kiusaamisen vastaisen työn voidaan osoittaa tuottavan tuloksia, ja peräänkuuluttaa systemaattisen kiusaamisen vastaisen ohjelman tarpeellisuutta jokaisessa Suomen koulussa. Myös lainsäädännöllä tulee tukea kiusaamisen vastaista työtä.

Seminaariväelle esiteltiin erittäin rohkaisevat tulokset KiVa koulu – ohjelmasta. Kokeiluvaiheen (2006-2009) tulosten perusteella KiVa koulu- ohjelmassa mukana olevissa kouluissa kiusaaminen on voitu vähentää puoleen. Hyviä tuloksia on saatu myös jyväskyläläisen kasvatustieteiden tohtori Päivi Hamaruksen kehittämällä Vaakamallilla, joka sisältää sekä puuttumisen että ennaltaehkäisemisen työkaluja.

Tämän vuoden aikana KiVa koulu on mahdollista ottaa käyttöön kaikissa Suomen kouluissa. Pakollinen se ei kuitenkaan ole. Nuorten mielenterveyden tukiryhmä korostaa, että ellei KiVa koulu –ohjelmaa tai muita jo kehitettyjä malleja oteta käyttöön, jokaisen koulun velvollisuus on joka tapauksessa laatia selkeä toimintaohjelma kiusaamisen tunnistamiseksi, kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi. Oma tärkeä ja haastava työnsarkansa on kiusaamisen vastaisen työn ulottaminen varhaiskasvatukseen.

Avainasemassa kiusaamiseen puuttumisessa ovat koulujen rehtorit, opettajat ja kuntien koulutoimesta vastaavat viranhaltijat. Myös oppilaiden vanhemmat on otettava mukaan kiusaamisen kitkentätyöhön. Yhteinen linja helpottaa myös opettajien työtä, sillä esimerkiksi KiVa koulu –ohjelman avulla he saavat työkaluja toimia eri tilanteissa. Vain 20-30 prosenttia koulukiusaamisesta tulee tällä hetkellä aikuisten tietoon.

Myös kiusaamisen seurausten esilletuominen on äärimmäisen tärkeää, sillä lapset ja nuoret eivät useinkaan tiedä, mitä kiusaamisesta seuraa. Kiusaamiseen puuttumisen ilmapiirin on todettu lisäävän kiusaamisen esilletuomista.

Lisätietoja:

Kansanedustaja, NMT:n puheenjohtaja Aila Paloniemi 050 511 3067
Kansanedustaja, NMT:n varapuheenjohtaja Tuula Väätäinen 050 511 3018
Kansanedustaja, NMT:n työvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto 050 511 3005

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat