Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Kaunisteleeko Helsinki asunnottomuustilannetta - ja miksi?

Helsingin Sanomissa kerrottiin eilen Helsingin kaupungin järjestäneen asunnottomille lisää yösijoja eduskunnan oikeusasiamiehen puututtua tilanteeseen viime syksynä. 

Jutussa kerrotaan, että kaupunki on avannut 25-paikkaisen lisäsuojan asunnottomille: "Nyt apulaisoikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä kaupunki kertoo lisänneensä tilapäismajoitusta ja ottaneensa käyttöön 25-paikkaisen lisätilan, jonka jälkeen kaikille asunnottomille on pystytty tarjoamaan yösija."   Asunnottomuuden parissa työskentelevät tietävät kuitenkin kertoa, että kyseinen lisäsuoja Munkkisaaressa suljettiin juuri ennen pakkasten alkamista ja oli viimeisen yön avoinna 29-30.1.2012.   Myös Vailla Vakinaista Asuntoa ry:n (VVA) pyörittämä yökahvila Kalkkers Kalliossa on täynnä joka yö. Yökahvila on tarkoitetti niille, jotka eivät mahdu yöksi asunnottomien Hietaniemenkadun palveluyksikköön.    Normaalisti Yökahvila Kalkkers on auki vain joka toinen viikko, sillä järjestön rahat eivät enää riitä pitämään kahvilaa auki joka viikko - Helsingin kaupunki kun on vähitellen laskenut tukeaan järjestölle, eivätkä Raha-automaattiyhdistyksen myöntämät määrärahat enempään riitä.    VVA järjesti joulukuussa hyväntekeväisyyskonsertin toimintansa tukemiseksi. Lahjoitusten turvin VVA ry on pystynyt pitämään yökahvilaa auki tammi-helmikuussa joka yö. Mutta maaliskuussa koittaa paluu arkeen ja vailla nukkumapaikkaa jääneet asunnottomat ovat jälleen taivasalla.    Asunnottomuuden aliresurssoiminen on häpeäksi Helsingille. Kyse on periaatteellisesta asiasta. Kolmannen sektorin järjestönä VVA ry:n tehtävänä olisi vain täydentää kaupungin omia palveluita ja toimia kaupungin kumppanina. Viimesijaisen hätämajoituksen tarjoaminen kuuluu kuitenkin selkeästi Helsingin lakisääteisiin tehtäviin.    Nyt Helsinki kuitenkin sysää lakisääteisen tehtävänsä kumppaninsa harteille, myöntämättä tälle riittävästi tukea tehtävästä selviytymiseen. Ja aivan kuin tämä ei olisi jo riittävän noloa, nyt vaikuttaa siltä että Helsinki kaunistelee eduskunnan oikeusasiamiehelle asioiden todellista tilaa.    Munkkisaaren 25 paikan asumisyksikkö on avattava uudestaan mahdollisimman nopeasti, ja Vailla vakinaista asuntoa ry:lle on myönnettävä riittävät määrärahat yökahvila Kalkkerssin pitämiseen auki joka yö. Yöt ovat kylmiä pitkälle kevääseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jari Eteläsaari

Olisikin kiinnostava saada faktat miten helsingin vuokra-asuntoja jaetaan ja minkälaisilla summilla helsinki on viimevuosina ostanut tai vuokrannut vapailta markkinoilta sekä mille ihmisryhmille näitä on jaettu.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Olen muuttanut Helsingistä pois nimenomaan Helsingin kaupungin asuntopolitikan takia. Meitä sen aikaisia Helsinkin kaupungin toimihenkilöitä muutti samalla aikaa Vantaalle useita perheitä esimerkiksi siitä smasta talosta missä itse asuin. Tästä on nyt aikaa kahdeksan vuotta.

Tästä syystä: Olen nyt Vantaalainen ja Helsikiläiseksi en halua, en edes Kataisen pyynnöstä tai pakosta.

Toimituksen poiminnat