Outi Alanko-Kahiluoto Vihreiden kansanedustaja Helsingistä.

Tasa-arvoa terveyspalveluihin: luovutaan terveyskeskusmaksuista

Helsingin terveyslautakunta teki tänään historiallisen päätöksen: lautakunta esittää kaupunginhallitukselle terveyskeskusmaksuista luopumista. Päätös syntyi äänin 6-3. Vihreät lautakunnan jäsenet Tuuli Kousa ja Hannu Tuominen äänestivät maksuista luopumisen puolesta.

Terveyskeskusmaksuista luopuminen ei tule kaupungille kalliiksi. Helsinki keräsi viime vuonna terveyskeskusmaksuja noin 4,2 miljoonaa euroa. Tästä noin 30 % suli maksujen laskutukseen, hallintoon ja perintään. Nettokustannus maksuista luopumiselle on 3,1 miljoonaa euroa. Terveyskeskusmaksuistan luopuminen vähentää byrokratiaa ja säästää virkailijoiden työaikaa olennaisempaan asiakaspalveluun. Peruuttamatta jätetyistä käynneistä tullaan edelleen laskuttamaan.

Terveyserot helsinkiläisten kesken ovat viime vuosina kasvaneet hälyttäviksi. Elinajan odotteen ero on Helsingissä jo 13 vuotta köyhän ja rikkaan miehen välillä. Revenneet terveyserot ovat jo eettinenkin kysymys, johon päättäjien on esitettävä konkreettisia ratkaisuja.

Köyhyystutkijat ovat jo pitkään kannattaneet terveyskeskusmaksuista luopumista, sillä pienituloisille lähiterveysasemat ovat ainoa reitti saada välttämättömät ja elintärkeät terveyspalvelut. Ajoissa tapahtuva lääkärikäynti estää sairauksien puhkeamista ja lisää hyvinvointia.

Nykyisin vähävaraisimmat jättävät tilaamatta lääkäriajan, jos rahaa terveyskeskusmaksuun ei kerta kaikkiaan löydy. Köyhimpien kohdalla kyse on myös kynnysrahasta. Työttömälle, yksinhuoltajalle tai pienituloiselle eläkeläiselle terveyskeskusmaksu on merkittävä summa. Terveydestä tingitään, sillä rahaa tarvitaan aina johonkin muuhun, kuten ruokaan tai puhelinlaskun maksamiseen.

Suhteessa terveyspalveluihin suomalaiset jakautuvat kahteen ryhmään sen mukaan, ovatko työelämässä vai työelämän ulkopuolella. Useimmat työssäkäyvät saavat työnantajalta maksuttomat työterveyspalvelut. Ei ole oikein laskuttaa työttömiä, pätkätyöläisiä ja eläkeläisiä samasta palvelusta, jonka työterveyshuollon piirissä olevat parempituloiset kaupunkilaiset saavat maksutta.

Terveyslautakunta esittää, että maksuttomiin terveyskeskuskäynteihin olisivat toistaiseksi oikeutettuja vain Helsingissä kirjoilla olevat. Toivottavasti ympäryskunnat seuraavat Helsingin viitoittamaa tietä sosiaalisesti kestävään terveyspolitiikkaan.

Terveyserojen kaventaminen sisältyy keskeisenä tavoitteena Helsingin kaupungin strategiaohjelmaan. Terveyskeskusmaksujen poistaminen on linjassa sen kanssa, minkä kaupunginhallitus varmasti ottaa huomioon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

K Veikko

“Peruuttamatta jätetyistä käynneistä tullaan edelleen laskuttamaan”

Tämä on nykyaikaa. Itse palvelu on ilmainen mutta oheistuotteilla kerätään rahaa.

Terveyskeskuksissa voitaisiin myydä enemmänkin oheispalveluja. Esimerkiksi

  • Jonon ohitusmaksu. Tämä maksu ei mitenkään vähennä tuotantokapasiteettia vaan pelkästään houkuttelee yksityisen sektorin asiakkaita terveyskeskuksiin. Moni siirtäisi työterveyshuoltonsakin kunnalle, jos kallista työaikaa ei vaadita käytettäväksi jonottamiseen.
Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

"Nettokustannus maksuista luopumiselle on 3,1 miljoonaa euroa"

Tähän arvioon ei ilmeisesti sisälly sitä kustannusta, joka aiheutuu vastaanottokäyntien lisääntymisestä? Terveyskeskusmaksuhan tarkoitushan on osaltaan ehkäistä turhaa vastaanotolla ravaamista.

Jukka Johansson

"Terveyskeskusmaksuhan tarkoitushan on osaltaan ehkäistä turhaa vastaanotolla ravaamista."

- Onko näin? Sitä vartenko siitä joutuu maksamaan? Kuka sinne turhaan menee? Joku hoono soomi ns. lääkäri siellä sitten kirjoittelee reseptiä, vaikka ei osaa edes sanoa mikä tauti on kyseessä.

Jussi Piironen

Turhat käynnit lisääntyvät 100% varmasti.
Kerron esimerkin.
Taloni ohi käveli (ja kävelee) joka päivä vuodesta toiseen sama vanha mummo. Kun joskus ajan autolla kotiin niin hän istuu siinä rollaattorin istuimella ja juttelee joskus toisen mummon kanssa.

Ennen ihmettelin mihin tämä mummo menee joka päivä.

Sitten sairastuin ja jouduin käymään 2 kertaa lääkärissä ja menin terveyskeskukseen. Molemmilla kerroilla se sama mummo oli siellä samassa odotushuoneessa.

Mummot puhuvat kuin papupadat porisevat vuolaasti ja kovaa. Keskustelu kahden mummon välillä jatkuu;
m1. "No mikä sinulla tänään on"
m2. "Paha flunssa." Ääni madaltuu yllättäen "Köh, köh, häiritsee kovasti iltaisin."
m1. "Niin sitä on liikkeellä. Minulla on tänään ..."

Tulee mummon 2 vuoro. Menee lääkärin luokse ja tulee ulos 3 minuutin päästä.

m2 "Kyllä tuo nuori lääkäri xx ei sitten osaa mitään, ei edes lääkettä määrännyt.."

Sitten tulee minun vuoro ja hoidan asiani ja poistun.

Mutta joka päivä tuo mummo menee sinne lääkäriin. Edelleen.

Lääkärit ovat kallispalkkaista juttuseuraa. Ja me veronmaksajat tämän maksamme.

Jukka Johansson

Oikea linja. Jos tuota nyt vertaa vaikka Guggenheim-hölmöilyyn, niin ollaan ihan eri rahamäärissä.

Maurizio Relámpago

No sovitaanko vaikka Outi näin, että jos sinä lakkaat ajamasta Stasihenkistä 24/7 valvonta- ja holhousyhteiskuntaa pakollisine alkolukkoineen sun muine syyttömyysolettaman päälle pissivine perusoikeusloukkauksineen, niin me sitten voitaisiin vaikka kannattaakin tätä?

Deal?

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

"Helsinki keräsi viime vuonna terveyskeskusmaksuja noin 4,2 miljoonaa euroa. Tästä noin 30 % suli maksujen laskutukseen, hallintoon ja perintään. Nettokustannus maksuista luopumiselle on 3,1 miljoonaa euroa. Terveyskeskusmaksuistan luopuminen vähentää byrokratiaa ja säästää virkailijoiden työaikaa olennaisempaan asiakaspalveluun. Peruuttamatta jätetyistä käynneistä tullaan edelleen laskuttamaan."

Laskutusta tehneet virkailijat eivät siis katoa mihinkään eikä myöskään laskutukseen tarvittava järjestelmä. Näiden kustannus tulee siis säilymään ennallaan paitsi perinnän osalta (olettaen että perintä on hankittu ulkoa.)

Kaupunki tarvitsee siis lisärahoitusta reilut kolme miljoonaa euroa, ja mikäli ne hankitaan veroja keräämällä, pitää Helsingin kerätä viisi miljoonaa lisäveroja, koska erotus menee kuntien tulontasaukseen.

Terveyserotkaan tuskin aiheutuvat terveyskeskusmaksusta.

Toimituksen poiminnat